Met deze subsidies en regelingen haalt u uw energierekening omlaag
maart 20, 2023
Woningmarkt & huizenprijzen
april 29, 2023

Huis & wetgeving

Verplichte verduurzaming bij ‘grondige verbouwingen’

Bij nieuwbouwprojecten worden duurzame maatregelen tegenwoordig verplicht doorgevoerd. Bewoners zijn dan in één keer klaar voor een milieubewuste toekomst. Maar ook als u gaat verbouwen bent u sinds 1 februari verplicht om verduurzamingsmaatregelen door te voeren. Tenminste, als het om een ‘grondige verbouwing’ gaat. Onze makelaar Hans Konings legt uit wat de ‘verduurzamingsverplichting’ precies betekent en welke mogelijkheden de overheid biedt om uw huidige woning of toekomstige woning te verduurzamen.

Opwarming gaat sneller

Na Corona is het klimaat weer een hot topic. Ook werkte mee dat de deskundigen met zeer negatieve voorspellingen kwamen. Het gaat veel sneller met de opwarming en het smelten van de ijskappen dan gedacht. CO2-uitstoot is de grootste oorzaak hierbij. In Nederland staat dit onderwerp bij de bedrijven en de politiek daarom hoog op de agenda.

Nieuwe wet

De Rijksoverheid stimuleert in samenwerking met de EU 1,5% energiebesparing per jaar om de uitstoot van CO2 te verminderen. Ze maken afspraken en wetten met industrieën en verschillende sectoren, om dit doel te kunnen behalen. Zo heeft de EU een nieuwe wet ingesteld die sinds 1 februari 2022 bepaalt dat je tijdens een grondige verbouwing je woning ook gelijk moet verduurzamen. Maar wanneer ben je grondig aan het verbouwen?

Groene energie

De Europese Unie heeft hier duidelijke richtlijnen voor aangegeven. De verbouwing is “grondig” als een kwart of meer van je bouwschil wordt veranderd, vernieuwd of vergroot. Onder de bouwschil vallen de buitenmuren, vloeren, dak, deuren en kozijnen. Ook vallen verwarmings- en/of koelinstallaties onder de bouwschil. Hans: “Je voldoet aan de nieuwe wet als je na de verbouwing voor een deel groene energie gebruikt. Hierbij moet je denken aan zonnepanelen, isolatie, een waterpomp of een warmtenet. De verhouding van groene energie wordt berekend op basis van de vierkante meters en dakoppervlak van je woning.”

Subsidies en programma’s

Dit betekent natuurlijk dat een “grondige” verbouwing een stuk kostbaarder gaat zijn. Maar om huiseigenaren een handje te helpen, ondersteunt het kabinet ze met subsidies en programma’s. Het Nationaal Isolatieprogramma en het Nationaal Warmtefonds zijn hier mooie voorbeelden van. Wanneer komt u hiervoor in aanraking?

30% vergoeding

Hans Konings licht toe: “Laten we het Nationaal Isolatieprogramma als voorbeeld nemen. Je kunt tegenwoordig tot wel 30% vergoeding krijgen van je isolatie. Maar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U moet eigenaar zijn van de woning en hier ook zelf wonen
  • U moet 2 of meer delen van uw huis isoleren zoals bijvoorbeeld het dak en de buitenmuren
  • Voor isolatie geldt een minimum aantal vierkante meters om voor subsidie in aanmerking te komen
  • U krijgt alleen subsidie voor een bestaande woning, niet voor een woning die nog gebouwd moet worden
  • U kunt pas subsidie krijgen als de werkzaamheden al zijn uitgevoerd door een erkend bedrijf. Dit moet wel binnen 12 maanden na de werkzaamheden aangevraagd worden.

Verduurzamen is niet goedkoop maar de terugverdientijd wordt korter met het stijgen van de energieprijzen. Daarbij is de subsidie een behoorlijk percentage van het geheel.”

Wilt u een woning kopen met het doel die te verbouwen? Maak een afspraak met onze makelaar Hans Konings. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de financieringsmogelijkheden en -verplichtingen voor uw bouwplannen.

Huis & wetgeving
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken, gaat u hiermee akkoord.