Omslag Utrechtse woningmarkt: van verkopersmarkt naar kopersmarkt
februari 3, 2023

Woningmarkt & wetgeving

Het kopen van een woning en de gewijzigde wet- en regelgeving

Sinds januari 2022 zijn er een aantal wet- en regelgevingen aangepast. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn als u op zoek bent naar een woning of appartement. Onze broker/owner Myriam Vaessen zet de belangrijkste onder elkaar. 

Hectische woningmarkt

Myriam: “De zoektocht naar je eerste woning of volgende woning is al spannend genoeg. De markt is hectisch en er zijn veel andere zoekers op de markt. Het aantal huizen dat te koop staat is daarbij historisch laag. Een gedegen voorbereiding en samenwerking met een aankoopmakelaar zal hierbij de kans op succes aanzienlijk verhogen. Dit geldt zeker ook voor nieuwe en aangepaste wet- en regelgeving.”

Wat gaat er veranderen in de woningmarkt?

  • Het maximale leenbedrag gaat omhoog vergeleken met 2021 als je inkomen met 2,2% stijgt. Dit betekent dat de eisen om te lenen strenger worden. Dit komt door inflatie. Mensen die hetzelfde inkomen houden kunnen ook door die inflatie minder lenen omdat geld minder waard is.
  • De maximale hypotheekrenteaftrek wordt langzaam afgebouwd. Dit werd in 2020 aangekondigd. In 2021 was dit 43% en dit is sinds 2022 naar 40% gegaan.
  • Het maximale belastingvrije schenkbedrag van ouders naar kind (eerste graad) wordt verhoogd ten opzichte van 2021. In 2021 was dit €105.302. In 2022 is dit bedrag verhoogd naar €106.671. De regering wil deze schenking gaan schrappen. Vooralsnog is deze mogelijkheid nog aanwezig.
  • Er gaat hoogstwaarschijnlijk een opkoopbescherming komen in Utrecht. Dit betekent dat u de eerste 4 jaar zelf in uw huis moet wonen. Er zijn wel een aantal uitzonderingen: eerste- en tweedegraads familieleden mag u onderdak bieden binnen die eerste 4 jaar. U kan ook een uitzondering aanvragen bij de B&W. De gemeenteraad besluit begin maart over de opkoopbescherming. Als de raad instemt met deze opkoopbescherming, gaat vanaf half maart het verbod gelden voor de hele stad om een woning met een WOZ-waarde tot en met € 440.000,- na aankoop te verhuren.

De woningmarkt van vandaag kent een aantal uitdagingen. Staat u op het punt om een woning te kopen of verkopen en wilt u weten wat uw kansen zijn? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw nieuwe woonavontuur.

Woningmarkt & wetgeving
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken, gaat u hiermee akkoord.